HR wooncomfort       

Marconiweg 14

8501 XM Joure

T: 0513 - 46 02 68
F: 0513 - 46 01 29
E: info@hrwooncomfort.nl

naam :Project - Zwolle
omschrijving :

3 sterren voor duurzame huisvesting Bonfix te Zwolle

 

HR Wooncomfort heeft met opdrachtgever Bonfix te Zwolle en diverse adviseurs een duurzaam gebouw gerealiseerd. Het resultaat is het behalen van een 3 sterren score (wat staat voor: verygood) voor de

BREEAM beoordelingsmethode.

 

De grootste bijdrage aan het behalen van deze 3 sterren score is geleverd door het onderdeel energie. Dit is binnen BREEAM de zwaarst wegende factor. Doordat de energievraag bij het pand van Bonfix in Zwolle zoveel mogelijk beperkt wordt door onder meer driedubbel glas is het een logische stap om de resterende energievraag met duurzame bronnen op te wekken. Hiervoor is een systeem gekozen met meerdere zonnecollectoren die de verwarming, koeling en het tapwatergebruik grotendeels voorziet. Mocht er een tekort ontstaan dan is er een pelletketel aanwezig voor de verwarming. Op deze manier is een gasloze, onafhankelijke installatie gerealiseerd. Deze installatie is tevens CO2-neutraal.

 

Ventilatie en verlichting
Er wordt vanzelfsprekend in een gebouw als dat van Bonfix geventileerd en is er een aanzienlijke energievraag voor verlichting. Er wordt balansventilatie met warmteterugwinning toegepast. Wat verlichting betreft is het gehele gebouw, met uitzondering van het magazijn, voorzien van zeer zuinige LED-verlichting. In het magazijn wordt met hoogfrequente verlichting, geschakeld per sectie, ook op een zuinige manier verlicht.

 

Efficiënt benutten van energie
De elektrische energievraag die voortkomt uit ventileren, verlichten en hulpenergie wordt ondervangen met een PV(photovoltaïsch)-systeem bestaande uit 76 zonnepanelen. Het systeem is dermate groot gedimensioneerd dat er vermoedelijk energie overblijft. Dit kan gebruikt worden voor gebruiksapparatuur e.d. Het monitoren van energiegebruik voor de verschillende secties moet uit gaan wijzen of deze ambities werkelijk gerealiseerd worden. Het steeds belangrijker wordende gebruik van schoon leidingwater wordt zoveel mogelijk gereduceerd door zuinig gebruik van kranen, toiletten en urinoirs. De laatste twee genoemden gebruiken een grijswatersysteem dat ook voor het omliggende terrein wordt gebruikt. Daarnaast is een wei met een wadi (regenwaterinfiltratie) gerealiseerd.

De ambitie Breeam 3 sterren omvat nog een aantal andere zaken zoals het bouwproces zelf, engineering van de installaties voor optimale prestatie, verantwoord gebruik van terrein en natuur, een gezond en prettig binnenklimaat en afvalbeheer. Zodoende wordt er op allerlei vlakken duurzaamheid gerealiseerd.

 

Projectgerelateerde informatie Bonfix Zwolle:

Opdrachtgever: Bonfix Zwolle, de heer M. van Buul
Breeam adviseur: Invent Advies B.V.
Breeam assessor: Hevo B.V.
Architect: Vorm 3 Architectenburo.
Aannemer: Aan de Stegge
Installatieontwerp: HR Wooncomfort
Bouwjaar: Ontwikkeling 2011, realisatie in 2012
Functies: Kantoorfunctie (met magazijn als lichte industrie)
Bouwaard: Staalbouw, grotendeels prefab
Breeam score: 55%; Categorie “VeryGood”
Oppervlak kantoor: 580 m² (640 m² BVO)
Oppervlak magazijn: 2.494 m² (2.500 m² BVO, opslagruimte als lichte industriefunctie)
Oppervlak perceel: 6.315 m² (afmeting: 95m x 66,47m)
Oppervlak verkeersruimten: 134 m²
EPC score (EPG- NEN7120): -0,017
RC-waarden: 2,50 m²K/W
U-waarde: 1,10 W/m²K (drievoudig glas in grote aluminium puien)

 

Installaties
- Gebouwverwarming: Vanuit een 3.000 liter grootte zonneboiler, deze wordt verwarmd door 30 Wolf vlakkeplaatcollectoren,aangevuld met de SorTech adsorptiemachine. Deze wordt als warmtepomp aangedreven door warmte gegenereerd met een pelletketel van 60kW. De afgifte wordt verzorgd middels lage temperatuurverwarming, zo haalt de installatie maximaal rendement uit de collectoren.
- Gebouwkoeling: Het warmteoverschot in de zomer wordt door de SorTech adsorptiemachine omgezet in kou. Door het koele water door het afgiftesysteem te laten lopen kan het gebouw worden gekoeld. Tevens wordt een bodembron gebruikt om “afvalwarmte” tijdens de zomermaanden in de bodem op te slaan, dit wordt tijdens het verwarmingsseizoen gebruikt als aanvulling op de collectoren.
-Warm tapwatervoorziening: Met de warmte uit de zonneboiler wordt doormiddel van een platenwisselaar vers warm water gemaakt.
 - Regeling temperatuurbeheersing: Doormiddel van een vrij programmeerbare regeling is het verwarming/koelingsysteem helemaal aan de wensen van de klant aan te passen.
-Ventilatie: Gebalanceerde ventilatie met WTW(warmteterugwinning).
-Verlichting: Het magazijn wordt verlicht met LED verlichting (hoogfrequent in magazijn).

 

Meer informatie
Kijk ook op www.bonfix.nl


     
«      »
 

 Offerte aanvragen? 

       
         KLIK HIER

Laatste Nieuws

Vanaf 1 januari weer subsidie op warmtepompen, zonneboilers, biomassa en pelletkachels
16-12-2015 00:00:00

De subsidieregeling voor zonneboilers, warmtepompen, biomassa en pelletkachels start op 1 januari 2016 en is aan te vragen vanaf 4 januari.

Lage btw-tarief woningrenovatie vervalt per 1 juli 2015
21-04-2015 00:00:00

Het lage btw-tarief voor arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen die ouder zijn dan 2 jaar vervalt per 1 juli 2015. Dat meldde het ministerie van Financiën in een nieuwsbericht.

Film: Bonfix in top 10 meest energiezuinige kantoren
23-10-2014 00:00:00

Het kantoor van Bonfix staat in de top 10 van meest energiezuinige kantoren van Nederland, gemeten volgens de EnergiePrestatieCoëfficiënt. HR Wooncomfort heeft voor dit kantoor de installaties geëngineerd.